DIY | Waxmelts.


Op het internet en in de winkel zijn er de laatste tijd veel waxmelts te vinden. Deze waxmelts geven de ruimte waarin je ze brand een lekkere geur. Wat ik echter erg jammer vind is dat de waxmelts niet altijd even lekker ruiken en je vooral veel geuren hebt voor in de winter. Daarom besloot ik om zelf de spullen aan te schaffen voor het maken van waxmelts. Het is én goedkoper én het is handiger doordat je zelf je eigen geur kan kiezen.


Voor het maken van waxmelts heb je natuurlijk een aantal dingen nodig, namelijk:
- Soja Was.
- Geurolie.
- Eventueel een Mica.
- Verpakkingsmateriaal.

Mijn Soja Was heb ik besteld via Soap Queen. Ik vind dit een hele fijne webshop wanneer het gaat om ingrediënten voor dit soort DIY's. De kleurstoffen staan vermeld onder eventueel omdat deze niet verplicht zijn. De kleurstoffen (Mica's) voegen niet zoveel toe aan de melts qua werking maar wanneer je het bijvoorbeeld als een cadeautje wilt geven is het wel erg leuk als de waxmelts een kleurtje hebben.


Het maken van waxmelts is eigenlijk ontzettend simpel, je hoeft er alleen maar de juiste ingrediënten voor te hebben en dan kan werkelijk iedereen ze maken. Je begint natuurlijk met het aanzetten van het vuur waarna je daar een pan opzet. Gooi dan de gewenste hoeveelheid soja was in de pan waarna je dit langzaam gaat smelten. Tijdens het smelten voeg je de geurolie toe en eventueel ook de mica's. Roer dit goed door elkaar en zet dan het vuur weer uit.

Het is belangrijk dat je de substantie eventjes af laat koelen. Vooral wanneer je plastic bakjes zoals ik gebruik is het verstandig om eventjes te wachten, anders verschrompelen de bakjes namelijk en kun je alles weggooien.


Wanneer je de substantie iets hebt laten afkoelen kun je beginnen met gieten. Doe dit heel voorzichtig, maar als er wat naast het bakje komt is dit geen probleme. Dit kun je later gewoon weghalen.


En wanneer je de inhoud in de bakjes hebt gegoten is het belangrijk dat je ze niet gaat verplaatsen. Zoals je kunt zien is dat bij mij wel gebeurd en daardoor is de bovenkant wat ingedeukt. Wanneer je ze cadeau wilt geven is het het mooiste wanneer hij volledig recht is en daarom moet je hem niet meer verplaatsen zodra het eenmaal in de potjes zit.

Als je de dekseltjes erop hebt gedaan kun je de potjes even onder de hete kraan houden. Zo zul je merken dat hij loskomt en zo kan je de waxmelts er vervolgens gemakkelijk uithalen zonder dat het potje breekt.

Wanneer je het helemaal persoonlijk wilt maken om het als cadeau te doen kon je nog een leuk labeltje uitprinten om die erop te plakken. Je kunt ook nog wat glitters toevoegen aan de waxmelts wanneer deze nog geen glitters door de mica's hebben. Er zijn talloze mogelijkheden en het leukste van allemaal is dat je dit allemaal zelf in de hand hebt. Het gaat ook ontzettend snel, het enige wat wat langer duurt is het volledig opstijven van de waxmelts. Wanneer je hem eerst een dagje uit laat harden komt de geur beter over maar als je echt last minute een cadeautje moet maken is het met twee uur ook al volledig hard geworden.

Het ligt er natuurlijk aan wat voor geurolie je gebruikt hebt. De ene geurolie kan maarliefst vijf uur geur afgeven terwijl de andere zelfs tien uur geur afgeeft. Het is even kijken welke geurolie jij het beste vind werken.

Heb jij zelf al eens waxmelts gemaakt?

29 opmerkingen

 1. Wat een super leuke DIY. Ziet er nog redelijk makkelijk uit. Ik ben dol op het branden van geurtjes savonds, heerlijk <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een super fijne uitleg! Ik wou ze zelf gaan maken met behulp van kaarsenvet en geurolie maar dat is zeker geen goed idee XD

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad dat dat niet gaat werken. Het is namelijk zo dat ze niet helemaal opbranden maar dat de geur verdampt.

   Verwijderen
 3. Ah wat een creatief idee, echt heel leuk! Zeker om inderdaad wat glitters bij te voegen en dan als cadeau te geven aan iemand!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb wel eens waxmelts gemaakt van een geurkaars. Gewoon smelten en in een vormpje/bakje doen. Nadeel daarvan is wel dat een deel van de geur al vergaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig ideetje zeg, misschien probeer ik dit wel eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ah, leuke DIY inderdaad! Ben gek op kaarsjes.. X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke diy! Ik heb zelf nog geen waxmelts gemaakt maar vind ze idd wel vaak erg duur. Dus goed idee dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke DIY! Ik heb nog nooit zelf waxmelts gemaakt, maar als ik dit zo zie wil ik het zeker wel eens gaan proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Superleuke DIY, dit wil ik echt een keer gaan proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van waxmelts gehoord, ik dacht al 'waar is de lont nou'. Maar na wat research snap ik het, haha. Ziet er wel leuk uit! (:

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha het is een heerlijke vervanger voor een kaars! :)

   Verwijderen
 11. Wat een super leuke DIY zeg en helemaal niet zo moeilijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super leuk idee dit! Ga ik binnenkort ook maar even proberen.
  Leuk dat je me volgt trouwens, ik ga je even terug volgen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk idee'tje en helemaal niet moeilijk

  Liefs,
  Karlien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hele leuke DIY! Ook fijn dat het niet zo ingewikkeld is haha. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk zeg! Dit wil ik eens gaan proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heb ik nog nooit gedaan, maar klinkt wel fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Slim idee, zelf maken. voor mijzelf hoeft er geen kleur bij, als de geur maar oke is!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja ik heb ze weleens gemaakt! Heel leuk om te doen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Grappig dat je het met mica's doet, dat geeft zo'n leuke glans :)

  BeantwoordenVerwijderen