Het verschil tussen shapen en bronzen.

Iets wat ontzettend vaak door elkaar word gehaald zijn de basics shapen en bronzen. Als het niet door elkaar word gehaald word het vaak niet van elkaar onderscheiden, en dat terwijl het toch twee heel verschillende technieken zijn. Nu zijn er zo ontzettend veel beautytermen dat het soms lastig kan zijn ze allemaal uit elkaar te houden, en daarom leek het me leuk een artikeltje over deze twee basics te schrijven. Want wat is nou precies het verschil?

Om je niet verder in de war te brengen als het gaat om alle termen houd ik de simpele term shapen aan, maar misschien vraag je je nu af of contouren dan ook weer een andere betekenis heeft; nee. Shapen en contouren is dezelfde techniek, alleen kan je beide termen gebruiken om het aan te duiden.

Bij shapen heb je het doel om je gezichtsvorm te veranderen. Om je sterke punten goed naar voren te laten komen en de minder sterkere punten weg te werken. Met shapen kun je bijvoorbeeld je gezicht smaller doen lijken, of misschien wel je neus.

Bij shapen vind ik het persoonlijk altijd fijn een wat grauwere kleur te gebruiken. Op het moment ben ik een grote fan van mijn Hoola poeder van Benefit. Dit product heeft een grijzige ondertoon en is een paar tinten donkerder dan mijn eigen huidskleur, waardoor hij voor mij perfect is.

Shapen doe je dus vaak met een matte kleur, want het gaat tenslotte puur om het veranderen van je gezicht, je hoeft nu nog niet te zorgen voor een mooie glow of een gezond kleurtje. Dat komt pas aan de beurt bij bronzer.
Bronzer gebruik je dus niet voor het veranderen van je gezichtsvormen, maar voor het geven van een gezonde gloed aan je gezicht. Met bronzer fake je het mooie kleurtje wat je door lang in de zon zitten kunt krijgen, want ook in de winter is het tenslotte prettig om een kleurtje te hebben, niet waar?

Persoonlijk gebruik ik als het gaat om bronzer het liefst mijn MAC Golden Bronzing Powder, maar zo af en toe grijp ik ook naar de Too Faced Soul Mates Bronzer in Ross & Rachel. Met name het product van MAC heeft voor mij de perfecte kleur, en daarnaast precies de juiste hoeveelheid shimmers.

Een bronzer hoeft in tegenstelling tot een shaping powder namelijk niet matt te zijn. Het is hier juist de bedoeling dat hij veel shimmers en eventueel glitters bevat, want zo creëer je de zomerse glow waar je voor gaat.

Shapen en Bronzen is dus niet hetzelfde, maar je kunt het wel in combinatie doen. Shape bijvoorbeeld je jukbeenderen en werk naar boven met je bronzer in plaats van met een blush. Deze combinatie vind ik zelf altijd erg mooi.

Kortom; Shapen doe je om je sterke punten te accentueren en je zwakkere punten weg te werken, en bronzen doe je om je gezicht een gezonde glow te geven.

'' Wat zijn jouw favoriete shaping en bronzing producten?

28 opmerkingen

 1. Ik shape niet, op dit moment gebruik ik een bronzer van W7, heel goedkoop, maar ik wacht totdat ik die van Too faced heb haha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben persoonlijk niet zo een fan (meer) van shapen met bronzer, ik gebruik zelf een taupekleurige contourpoeder van Pumpkin&Poppy, en die werkt erg goed! Fijn dat er steeds meer een verschil wordt gemaakt tussen shapen en bronzen, aangezien er inderdaad een groot verschil is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg goed uitgelegd! Ik shape eigenlijk vooral met een bronze/shaping powder van Hema. Bronzen ziet er bij mij vaak heftig uit omdat ik van nature zo wit ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad lastig als je heel wit bent. Daar moet ik zelf ook heel goed op passen met mijn lichte huid!

   Verwijderen
 4. Handig artikel! Ik doe niet aan shapen noch bronzen, veel te ingewikkeld voor me, haha :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, je hebt het zo onder de knie hoor! Gewoon eens proberen. ;)

   Verwijderen
 5. Fijn artikel! Ik had inderdaad nog wel eens de neiging om deze twee dingen door elkaar te houden, haha. Shameee. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superfijn artikel. Maakt het allemaal duidelijk, dankjewel zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel duidelijk! Ik doe het allebei geregeld :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Meestal sla ik aan het shapen. Bronzen heb ik nog niet zo goed onder de knie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn artikel! Weer wat geleerd :) Shapen doe ik eigenlijk niet, maar ik gebruik wel altijd wat bronzing powder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoola is mijn favoriet! Een vrij lichte bronzer is de MaxFactor Creme Puff Blush in Alluring Rose. Het lijkt en blush maar geeft een bronzige gloed. Ik hou ervan deze te combineren met de Hoola!

  Liefs, Charline | Charline Has a Blog

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die ken ik nog niet, wellicht ga ik er eens naar kijken. Hoola vind ik namelijk wel geweldig!

   Verwijderen
 11. Oeeeh jij hebt de mooie too faced soul mates bronzer! :D
  Ik vind NYX taupe blush perfect om mee te shapen. Een bronzer gebruik ik maar heel weinig, maar zou ik vaker moeten doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar hoor ik zoveel goede dingen over inderdaad. Die wil ik ook nog eens proberen.

   Verwijderen
 12. Heel erg goed uitgelegd! Ik vind zowel bronzen als shapen erg leuk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een super handig artikel! Ik ben echt dol op shapen, maar het gaat niet altijd heel goed, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. de hoola blush vind ik zo tof het die wil ik ook! goed uitgelegd! fijn artikels liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een fijn artikel! Ik gebruik Taupe van NYX om te shapen. Bronzing doe ik vrij weinig, omdat ik bang ben dat ik er snel oranje van wordt met mijn lichte huidje...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De perfecte kleur bronzer vinden is inderdaad lastig. Wellicht kun je MAC's Golden wel eens proberen. Als je niet te veel aanbrengt is hij heel mooi, bij mijn lichte huid werkt hij ook fantastisch.

   Verwijderen
 16. Leuk artikel en mooie producten heb je! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuk artikel, en wat een top producten heb je!! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooie en duidelijke uitleg! Zelf wil ik de hoola bronzer ook gaan kopen omdat die goed moet zijn voor te shapen :D x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar is hij inderdaad geweldig voor. Ik heb er ook lang over getwijfeld, maar ben er nog altijd erg blij mee!

   Verwijderen
 19. Wat een super handig artikel! hier heb ik echt wat van geleerd!
  Liefs Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen! Fijn dat je er iets aan hebt gehad. :)

   Verwijderen