De gevaren van namaak make-up producten

Ik zie het regelmatig voorbij komen; dames die 'dupes' aanschaffen van palettes als de Urban Decay Naked palettes, of dupes van MAC lipstick. Heel leuk en aardig allemaal, al weten velen niet hoe gevaarlijk dit eigenlijk is. Om dit gevaar wat meer onder de aandacht te brengen besloot ik er een artikeltje over te typen en vertel ik jullie vandaag iets meer over deze ''neppe'' producten.

Ik snap allereerst heel erg goed dat er dames zijn die dit soort producten kopen. Zeker als je wat minder te besteden hebt is het leuk om een dupe van een duur product aan te schaffen, al raad ik het eigenlijk iedereen af. Het probleem met dit soort producten is namelijk dat ze niet onderzocht worden en er dus stoffen inzitten die helemaal niet goed voor je zijn.

Omdat er geen toezicht is op de ingrediënten en er niet hygiënisch wordt gewerkt in dit soort fabrieken zijn de producten ook heel goedkoop. Vergis je hier niet in, want er zijn onderzoeken gedaan waaruit bleek dat er regelmatig giftige chemicaliën in dit soort producten te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan cyanide, arsenicum, kwik en lood.

De ingrediëntenlijst die op het product staat kun je dus net zo goed niet lezen; vaak is dit klinkklare onzin en is er helemaal niets van waar. Heel erg jammer, maar helaas wordt hier niet eerlijk verteld dat het gaat om producten die kunnen zorgen voor ernstige reacties.

Heel erg leuk dus, die dupes. maar denk er goed over na als je zo'n product aanschaft! Zeker als je de producten aanschaft omdat je weinig te besteden hebt zou ik gewoon lekker wat make-upjes bij het Kruidvat aanschaffen; deze kunnen net zo mooi zijn en zijn een stuk beter als de goedkope na-makers van bijvoorbeeld Ebay en Aliexpress.

Let bij het kopen van make-up via internet ook goed op of je wel een echt product aanschaft. Via Marktplaats zijn er tientallen dames die neppe MAC lipsticks aanbieden voor de originele MAC prijzen. Deze lipsticks zijn nagenoeg niet te onderscheiden van de real-deal, al zijn de ingrediënten wel degelijk anders. En stoffen als cyanide en arsenicum wil je echt niet op je lippen of ogen smeren.

'' Wist jij al van deze gevaren?

20 opmerkingen

 1. Wow! Bedankt voor dit artikel, ik wist helemaal niet dat het zo gevaarlijk was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was eigenlijk helemaal niet bekend met de gevaren hiervan. Goed dat je hieraan aandacht besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit super interessant om te lezen. Ik had er nooit echt bij nagedacht omdat ik sowieso niet online make-up koop maar eigenlijk klinkt het best logisch.

  x Karen
  http://dressinginlabels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg fijn dat je hier zo'n aandacht aan besteed! Ik heb het zelf ook al meerdere keren proberen aankaarten maar de meeste mensen luisteren helaas niet. Je steunt er criminele praktijken mee en in het geval van lipproducten eet je de helft van de tijd zelfs nog vergif op ook, brrr :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Velen zien de ernst er gewoon niet van in, wat heel jammer is. Van vergif wordt namelijk inderdaad niemand blij. Vaak moeten we eerst zien wat er echt door kan gebeuren voordat we er extra bij nadenken.

   Verwijderen
 5. Ik herken dit zo, het is inderdaad heel erg gevaarlijk. Maar ik snap het wel, ik schaf ook regelmatig iets aan, maar dan vooral om te vergelijken (in hoeverre kun je beter het echte product kopen en in hoeverre lijkt het op elkaar). Goed dat je iedereen op de gevaren wijst!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is ook precies waarom ik deze producten niet durf uit te proberen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat ze die nep producten aanbieden als echte vind ik echt zo erg! Bizar hoe goed de producten soms op de echte lijken. Ik koop ook wel eens dupes moet ik zeggen hoor. Ik krijg er nooit reacties op, maar mijn twijfel ligt de laatste tijd meer in het feit of ik wel mee wil werken aan het in stand houden van het probleem. Goed dat je het benoemd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zit ook wel een verschil tussen nep en nep. Als je dupes hebt van merken als W7 wordt er wel op gecontroleerd, kun je beter een eurotje meer uitgeven voor iets van dat merk dan voor een échte nepper.

   Verwijderen
 8. Ik was me hier inderdaad niet zo bewust van eerlijk gezegd. Weer wat geleerd dus! Echt veel namaak producten koop ik eigenlijk niet, maar het kom zo af en toe weleens voor. Alleen zou ik bijvoorbeeld nooit MAC lipsticks via Marktplaats kopen. Dat lijkt me niet echt "veilig".

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben er van bewust, maar heb laatst lime crime lipsticks via aliexpress gekocht, fake. Omdat veel merken uit europa ook schadelijk en slecht voor je kunnen zijn. Ik test altijd alles gewoon eerst op mijn hand. Ik heb veder nog nooit zelf neppe producten gekocht, wel eens gekregen om te testen voor mijn blog maar ik koop producten omdat ik ze mooi vind, niet om het merk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt er voor kiezen het wel te gebruiken, al zou ik het je niet aanraden! De reactie op je hand is tenslotte heel anders dan op je gezicht of lippen, zeker als er vergif oid in zit.

   Verwijderen
 10. Ik koop eigenlijk nooit dupes, maar dit wist ik ook niet. Goed van je dat je hier een artikel over heb geschreven. -x-

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het een heel goed artikel! Ik koop zelf ook echt nooit namaak producten

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik koop nooit dupes, maar ik wist dit ook helemaal niet, ik vind het echt heel goed dat je dit deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. echt heel interessant
  ik wist dat het niet zo goed was, maar zo erg nu ook niet.
  Ik koop ook geen dupes, ik hou mij meestal aan het origineel. En als ik het te duur vind, laat ik het gewoon

  liefs
  Karlien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed artikel dit! Maakt mensen zeker bewust

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik wist niet dat er gevaren waren. Maar gelukkig koop ik geen namaak :-) x

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik bestel eigenlijk nooit namaak make-up, omdat je inderdaad niet weet wat er in zit. Maar dat het echt zo schadelijk kan zijn, wist ik niet!

  BeantwoordenVerwijderen