Tips voor een perfecte Instagram foto.


Als het aankomt op Instagram kan ik eerlijk toegeven dat ik mijn foto's bewerk; een aardig beetje. Ik pas graag de belichting aan, werk de kleuren bij en pas bepaalde filters toe. Vorig jaar schreef ik een artikeltje over het verschil van een filter en vandaag leek het mij een leuk idee om weer eens een artikeltje te schrijven met mijn tips voor een ''perfecte'' Instagram foto.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; mocht je mij nog niet volgen op Instagram zou ik het natuurlijk onwijs leuk vinden als je dat wel zou doen. Mijn Instagram account is @kellymulderx en hier post ik ongeveer ééns in de week een nieuwe foto.

Aangezien ik dol ben op de kleur roze werk ik inmiddels een jaar met deze kleur op mijn Instagram. Dit betekend uiteraard niet dat ik alleen maar roze items gebruik; ik verwerk de kleur in mijn foto's en zorg door de overhand aan de roze kleur te geven dat alles goed bij elkaar matcht.

Dit is dan ook gelijk mijn eerste tip; zorg dat je Instagram bij elkaar matcht. Ik vind het heel fijn om door een feed te scrollen met foto's in een zelfde kleurthema. Ik snap het als je dit lastig vind; het is ook lastig en het is ook verleidelijk om foto's te plaatsen die er eigenlijk niet bij passen maar wel erg mooi zijn. Mijn tip; stick to the theme. In het begin is het vooral lastig; uiteindelijk sla je jezelf hier doorheen.

Tip twee; werk met daglichtboxen. Ik gebruik in totaal drie softboxen met daarin zes lampen. Dit zijn lampen van 85 watt en deze zorgen voor onwijs veel licht; precies wat we willen. Zeker in de winter is het niet te doen om iedere dag foto's te maken voordat het donker is. Vooral wanneer je werkt en pas laat thuis bent kan ik me voorstellen dat je baalt als het al weer te laat is. Dit probleem had ik ook altijd, al ben ik heel erg blij dat ik er het afgelopen jaar geen last meer van heb. Het is echt een waardevolle investering.

Wat betreft een camera heb je niet veel nodig. Ik zeg altijd; ik ben niet de beste fotograaf máár wel een goede fotoshopper. Je hebt echt geen high tech camera nodig om een mooie foto te maken. Als je geen mooie foto kunt maken met een gewoon toestel gaat dat ook niet lukken met een bijzondere camera. Je kunt beter eerst aan je fotoskills werken dan aan het investeren in een dure camera.

Ik gebruik voor mijn Instagram foto's daarom mijn iPhone 7 camera voor de foto's waar ik zelf niet op sta.

Wanneer je je equipment klaar hebt staan is het eigenlijk simpel. Zorg voor een duidelijke achtergrond die je ook terug kunt laten komen in meerdere foto's. Dit zorgt weer voor het rustige effect wat je creeërt als je alle foto's straks naast elkaar zet. Iedere keer een verschillende achtergrond kan heel onrustig over komen. Het kan zijn dat je hier van houdt; ik deel enkel mijn ervaring en mening. Uiteraard is er niets mis mee als jij het op een volledig andere manier doet.

Setting klaar? Foto's maken! Ik neem meestal zo'n vijftig foto's van een bepaalde setting. Daarna neem ik eerst rustig de tijd om alle gebruikte items op te ruimen en om eventueel daarna nog meerdere foto's te maken. Ook dit is een belangrijke tip; werk niet in een slordige omgeving. Als je een stel foto's aan het maken bent werkt het prettig om steeds na elke foto op te ruimen wat je gebruikt hebt. Zo begin je steeds met een schoon canvas en hoef je niet aan het einde alle troep op te ruimen.
Wanneer ik uiteindelijk al mijn spullen op heb geruimd ben ik klaar om te beginnen met het bewerken. Bij een foto van producten werkt dit heel eenvoudig; ik breng de helderheid naar 100% en doe hetzelfde met schaduwen. Dit doe ik gewoon via Instagram zelf, eigenlijk werk ik met maar twee andere apps naast Instagram.

Waneer ik dit heb gedaan vind ik het soms prettig om nog een beetje te spelen met contrast en warmte. Hierdoor maak je de foto net iets meer naar je eigen smaak en zorg je ervoor dat de kleuren mooi naar voren komen. Wanneer je met de helderheid en schaduwen speelt verdwijnt er namelijk een groot gedeelte van je kleuren; dit kun je met deze tools weer terughalen.

Klaar met bewerken? Gooi er nog een filter overheen. Ik gebruik áltijd dezelfde filter -zorgt weer voor een overzichtelijke feed- en dat is Reyes. Meestal gebruik ik zo'n 10 tot 20 procent, een beetje afhankelijk van hoe de foto er uit ziet.

Wanneer ik het bewerken klaar heb voeg ik mijn foto in via de app SquareInstaPic. Hier zet ik er een bredere witte kader omheen zodat mijn foto's op Instagram iets verder uit elkaar staan dan bij de normale setting. Dan zitten er vrij dunne randen tussen en dit vind ik persoonlijk net even iets minder mooi.

Dat was één; tijd naar foto's van mijzelf. Ik plaats niet vaak foto's van mijzelf, al vind ik het soms toch een leuke toevoeging aan mijn feed. Op bovenstaande foto zie je al dat ik aardig wat aanpassingen aanbreng, echter doe ik dit puur aan de achtergrond. Ik houd er niet van om aan mijn gezicht te sleutelen; ik ben tenslotte wie ik ben. Niemand is perfect en dat hoeft ook helemaal niet op een foto.

Ondanks dat je niet aan jezelf hoeft te sleutelen is het geen schande om een beetje aan de achtergrond te werken. Ik verwijderde eerst de deurklink op deze foto -die je hier al niet meer ziet- en begin dan aan de app Facetune 2. Hier kun je de optie 'paint' kiezen om de achtergrond witter te maken. Dit doe ik voordat ik de foto op mijn computer open en hem hier verder afmaak. Ik zorg dat de achtergrond witter is en stuur hem dan weer terug naar mijn telefoon.

Wederom gebruik ik hier de filter Reyes -10 tot 20 procent- en voeg ik een randje toe via SquareInstaPic. Voila; mijn foto's zijn klaar!

Het klinkt als heel wat stappen, al valt het reuze mee. Ik denk dat ik zo'n vijf tot tien minuutjes bezig ben per foto. Soms iets sneller, soms iets langzamer. Het is een beetje afhankelijk van de foto.

Zoals ik eerder al zei is het uiteraard niet zo dat mijn Instagram perfect is of dat dit de enige manier is om het goed te doen. Het is hoe ik mijn foto's het leukste vind en aangezien ik veel lieve reacties krijg leek het mij erg leuk er een artikeltje over te schrijven. Elke manier is echter prima; doe vooral wat je zelf het allerleukste vind. De beste tip is tenslotte nog altijd; doe iets waar jij blij van wordt. Een feed creeëren die jou vrolijk maakt zal datzelfde effect geven bij anderen.

Ik ben heel nieuwsgierig hoe jij denkt over een ''perfecte'' Instagram feed. Werk je graag met matchende foto's of plaats je juist liever random foto's die je in het dagelijks leven maakt. Let me know!

'' Wat doe jij met je Instagram foto's voordat je deze post?

15 opmerkingen

 1. Eline Schaap02-02-2018 09:19

  Wow wat een verschil. Hoeveel goede tips ik ook lees, mij lukt dit echt nooit haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een handig artikel !
  Zelf ben ik totaal niet van de perfecte feed.
  Liefs Jorinda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn om het verschil te zien! Mijn feed is een beetje all over the place, maar dat vind ik niet echt erg. :-) Ik post zowel foto's ter promotie van nieuwe blogposts als smartphonefoto's. Over die tweede gooi ik wel steeds dezelfde VSCO-filter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijne tips! Iedereen doet het toch weer anders en dat vind ik heel leuk om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele fijne tips, thanks voor sharing!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt goeie tips! Het verschil is groot en het resultaat is echt mooi! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een handige tips! Op het gebied van instagram foto's maken kan ik altijd tips gebruiken. Ik heb zelf altijd moeite met leuke spulletjes bij elkaar zoeken voor een flatlay.
  Liefs,
  Yara

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke tips zeg. Ik vind je foto's altijd prachtig maar ik kan dit echt nooit zo mooi namaken haha. Maar ik ga het eens proberen!

  Liefs Sabine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelf bewerk ik best weinig en gebruik ik vooral natuurlijk daglicht. Zo leuk om te zien hoe anders iedereen het doet. En je foto's laten echt zien wie je bent :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je Instagram foto's zijn altijd zo vrolijk en mooi :) Echt een handig artikel dit! Leuk om te lezen hoe je het aanpakt en ook om de before- en afterfoto's te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zit te twijfelen om ook softboxen te kopen. Maar ik vind het echt een best grote investering. Waar heb jij ze gekocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt absoluut! Ik begon eerst met twee goedkope softboxen (van Vidaxl), deze waren maar €50 per stuk. Ik heb nu twee professionele boxen, deze hebben ieder vier lampen van 85 watt. Daar betaal je cq. €400 voor. Deze komen van fotokonijnenberg. Ik zou zelf aanraden om eens langs een winkel met camera-equipment langsgaan om je te laten adviseren. Heeft mij ook erg goed geholpen!

   Verwijderen
 12. Vergeleken met vroeger zijn mijn foto's al stukke beter. Maar het kan NOG beter haha. Fijne tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijne tips en leuk om het verschil te zien tussen voor en na foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een fijne tips! Ook leuk om het verschil te zien tussen je voor en na foto!

  BeantwoordenVerwijderen