Recept | Meringue Koekjes


Aangezien het recept van een tijdje geleden (ik maakte toen hele schattige appelroosjes) ontzettend goed werd ontvangen leek het mij leuk om vandaag wederom een lekker én heel eenvoudig recept te delen. ik vind het zelf altijd heerlijk om deze te bakken; ik heb het over meringue! Meringue zijn heerlijke schuimkoekjes die je binnen een paar uur op tafel zet!

Wat heb je nodig:
- 3 Eieren (M/L)
- Snufje zout
- 100 Gram fijne suiker
- 100 Gram gezeefde poedersuiker
- 1 Theelepel extract naar keuze (ik gebruik vanille)
- Citroensap
- Spuitzak
- Spuitmondje
- Bakpapier
- Optioneel: kleurstof

Hoe maak je ze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 80 graden Celsius (heteluchtoven)
Stap 2: Bekleed een bakplaat met bakpapier
Stap 3: Scheid de eierdooiers en eiwitten. De eiwitten ga je gebruiken, de eierdooiers heb je niet nodig.
Stap 4: Doe een klein beetje citroensap op een keukenpapiertje en vet hiermee je mixerkom in. Dit zorgt ervoor dat je eiwitten niet gaan schiften.
Stap 5: Doe de eiwitten samen met een snufje zout in de kom. Begin te kloppen (met een elektrische mixer) op hoge snelheid.
Stap 6: Zodra je de mixerkom op de kop kunt houden zonder dat het mengsel beweegt zijn je eiwitten stijf genoeg. Let er op dat je het mengsel niet te lang klopt; dan gaan ze over de kop en kun je ze weggooien.
Stap 7: Voeg je extract toe. Ik doe dit zelf altijd op gevoel, een paar druppeltjes zijn meer dan genoeg. Spatel dit samen met de kleurstof door je eiwitten. (Gebruik hiervoor een siliconen/rubberen spatel, geen houten!)
Stap 8: Maak je spuitzak klaar en vul deze met het mengsel. Ik gebruik hier een roosvormige tip voor, daarmee krijg je een roosvormige meringue.
Stap 9: Spuit kleine of grote roosjes met je spuitzak. Zorg ervoor dat er ongeveer een centimeter ruimte tussen de meringues zit.
Stap 10: Zet de meringues 3 uur in de voorverwarmde oven.

Nadat de koekjes drie uur in de oven hebben gezeten kun je ze er uithalen en verder laten drogen aan de lucht. Zodra de koekjes helemaal zijn afgekoeld kun je ze bewaren in een luchtdichte trommel. Het handige aan deze koekjes; ze blijven -indien goed afgesloten- tot wel 3 maanden goed!

Het maken van deze meringues kost amper tijd, het enige waar je even op moet wachten is de oven. Ik vind het heerlijk om deze op zondagochtend te maken; tegen de middag heb je dan heerlijke koekjes klaar!

'' Wat was het laatste baksel dat jij op tafel zette?

6 opmerkingen