Je uitgaven beperken - Mijn tips & tricks


Eén van de meest voorkomende onderwerpen is toch wel geld. Of dat nu in de vorm is van sparen, uitgeven, beleggen of noem het maar op: je kunt er niet meer omheen. Sinds ik vorig jaar een eigen huis kocht ben ik veel bewuster omgegaan met mijn uitgaven en kwam ik erachter dat er op heel veel dingen véél geld te besparen is. Het leek mij daarom leuk om deze tips vandaag met jullie te delen!

Boodschappen
Het eerste onderwerp wat ik gelijk eens wil aansnijden zijn boodschappen: ik verbaas mij er soms toch weer over als ik mensen met bomvol geladen karren de supermarkt uit zie lopen. Hoeveel daarvan gaat aan het eind van de week de prullenbak in? 

Iets wat ik vanaf dag één heb gedaan is het maken van een eet planning. Zo'n planning maak ik per dag, zodat ik voor iedere dag precies weet wat er op het menu staat. Terwijl ik deze planning schrijf, maak ik ook gelijk voor iedere dag een boodschappenlijstje. Wat heb ik nog in huis om deze gerechten te maken, en wat heb ik er nog voor nodig?

Door deze twee met elkaar te combineren vergeet je niet snel iets en heb je gelijk je lijst voor de gehele week in orde. Mijn tip is dan ook: doe niet vaker dan twee keer in de week boodschappen. Mijn grote boodschappen doe ik altijd standaard op maandag, en daarna haal ik voor het weekend meestal nog wat kleine boodschappen op zaterdag.

Doordat ik mijn boodschappen in één of twee keer haal loop ik minder risico om dingen mee te nemen die ik niet nodig heb. Nu moet ik zeggen dat ik daar sowieso niet heel gevoelig voor ben, maar laten we eerlijk zijn: we nemen allemaal wel eens iets mee wat we niet nodig hebben.

Naast deze lijst let ik tijdens het boodschappen doen altijd goed op de prijzen. Ik ben dol op 30% of 50% korting stickers: vooral als dit op vlees of aardappeltjes zit. Deze kunnen namelijk gelijk in de vriezer en zijn daardoor nog prima langer houdbaar.

Doordat ik deze tips allemaal toepas kom ik op een gemiddeld bedrag van €30.00 aan boodschappen uit. Dit is gerekend voor 2 personen, dus €15.00 per persoon. Als je dat weer uitrekent kom je op een bedrag van €2.15 per persoon, per dag. Dan heb ik avondmaaltijden, ontbijt én lunch. 

Toevallig keek ik laatst een aflevering van Steenrijk, Straatarm. De 'rijke' dame vertelde toen dat ze van het weekbudget van de arme mensen alleen maar ongezonde dingen kon kopen: voor weinig geld kon je niet gezond eten. Dat is echt onzin: als je even goed kijkt kun je elke dag heerlijk vers eten. Wij eten elke dag verse groentes en rijst/aardappels/vlees et cetera. Daarnaast eten we ook elke dag iets anders en is ons menu dus nooit eenzijdig.

Sparen
Sparen moet een beetje in je zitten, heb ik altijd het idee. Soms hoor ik namelijk van mensen dat ze nagenoeg niets sparen, maar soms hoor ik ook van mensen dat ze echt flink sparen. Dat laatste doe ik zelf ook, iets wat ik ook al van jongs af aan van mijn ouders heb meegekregen.

Dat is dan ook iets waar ik mijn ouders heel dankbaar voor ben: omdat ik nooit ben opgegroeid met het motto 'alles uitgeven wat je hebt' heb ik dat ook nooit gedaan. Ik koop genoeg leuke dingen (zoals jullie op mijn blog regelmatig voorbij zien komen), maar houd tegelijkertijd iedere maand een mooi bedrag over. Dankzij het feit dat ik altijd goed heb gespaard heb ik op jonge leeftijd al een eigen huis kunnen kopen en maakt dat voor mij dat de toekomst een stuk gemakkelijker is geworden.

Beleggen
Ondanks dat een mooi bedrag op de bankrekening fijn is, staat dat bedrag wel stil. Je moet er belasting over betalen en je krijgt er vrijwel geen rente voor. Beleggen is daarom bijvoorbeeld een goede optie.

Beleggen kan overigens op veel verschillende manieren. Eén van de meest besproken manieren is toch wel Bitcoin trading: dat kan je het afgelopen jaar niet ontgaan zijn. En ondanks dat de Bitcoin flink was gedaald gaat de koers momenteel weer gestaag omhoog: niet verkeerd om dus eens na te denken over een beleggingsoptie als deze! 

Omdat het beheren van je Bitcoins niet voor iedereen even gemakkelijk is, is het belangrijk om een geschikte Bitcoin wallet te zoeken. Mijn tip voordat je het beleggen in deze coins overweegt is altijd om jezelf goed in te lezen: kijk wat er het beste bij jouw persoonlijke wensen past en test bijvoorbeeld verschillende wallets.

Tweedehands spullen verkopen én kopen
De laatste, handige tip die ik jullie wil meegeven is het verkopen van je tweedehands spullen. Tegenwoordig heb je hier heel veel platformen voor: elk met zijn eigen voordelen. Mijn favoriet is absoluut Marktplaats, maar als je even rondkijkt op het web kom je al heel snel nog veel meer andere platforms tegen.

Op Marktplaats verkoop ik maandelijks voor een paar honderd euro aan spullen die ik niet meer gebruik: denk hierbij aan oude kleding, schoenen, decoratie artikelen uit ons huis of make-up die ik niet meer draag. Op Marktplaats kun je werkelijk alles verkopen wat je maar wilt. Belangrijk is hierbij dat je goede foto's maakt en een pakkende titel schrijft. Dat is eigenlijk alles wat je hoeft te doen: biedingen komen daarna vanzelf.

Naast verkopen kun je tweedehands natuurlijk ook veel toffe items kopen. Op internet, maar het kan ook in de kringloopwinkel of rommelmarkt. Soms kun je echt pareltjes vinden voor héél weinig geld. Zo kocht ik laatst een jas van Ted Baker voor maar €50: nieuw met kaartjes. Winkelprijs: €379.00. Ee belachelijk goede deal, toch! Naast een goede deal is het ook nog eens erg goed voor het milieu!

En dat waren ze: de tips & tricks die ik zelf het liefste toe pas. Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe het bij jullie zit qua maandelijkse inkomsten en uitgaven, en of je een spaarder of een belegger bent!

Dit artikel bevat betaalde promotie.
Lees hier mijn disclaimer.