QUICK & EASY - Kaneelbroodjes [Cinnamon Buns]


Ik ben er gek op, en met mij velen; kaneelbroodjes. Ook wel beter bekend als Cinnamon Buns. Deze broodjes kun je op tientallen manieren maken en er zijn ontzettend veel recepten en variaties te vinden. Zelf maakte ik onlangs een hele simpele variant, die ik binnen 20 minuten op tafel zette (inclusief bak- en opruim tijd!). Nieuwsgierig hoe ik deze heb gemaakt? Lees dan snel verder!

Kaneelbroodjes heb ik al vaker gemaakt, maar ondanks dat ze lekker zijn met zelfgemaakt deeg moet ik eerlijk bekennen dat ik deze nóg lekkerder vind. Het is extra fijn dat deze belachelijk weinig tijd kosten om te maken. Bijna net zo snel als de tijd waarin je ze kunt op eten!

Wat heb je nodig?
1 blikje croissantdeeg voor normale croissants
50 gram roomboter
2 theelepels kaneel
40 gram basterdsuiker (lichtbruin)
75 gram poedersuiker
2 eetlepels melk

Zoals je ziet zijn het erg weinig ingrediënten, waarvan je de meeste zelfs al in huis zult hebben. Tijd om ze in elkaar te zetten!

Hoe ga je te werk?
- Warm de heteluchtoven voor op 200 graden
- Haal het croissantdeeg voorzichtig uit de verpakking en rol dit uit op je keukenblad óf op een vel bakpapier. Ik vind het zelf fijn om dit op bakpapier te doen, aangezien dit minder plakt. Druk de scheurrandjes die je normaal voor de gewone croissants gebruikt dicht, zodat er geen open gaatjes meer in het deeg zitten.
- Verwarm de roomboter voor een paar secondes in de magnetron, zodat dit goed te mengen is met de theelepels kaneel. Meng deze twee ingrediënten samen tot je een mooi, lichtbruin smeersel krijgt. Belangrijk is dat de boter volledig met de kaneel is gemengd en dus geen klontjes meer bevat.
- Verdeel het smeersel over het deeg. Doe dit met een bakkwast om het mooi glad te krijgen.
- Sprenkel de basterdsuiker hier overheen. Ik verspreid deze nog een beetje met mijn vingers zodat ook deze laag mooi egaal is. 
- Rol je croissant strak op en snijd deze met een scherp mes in zessen. Ik snijd hem voor het gemak eerst door de helft en snijd vervolgens beide helften in drie.

Tipje tussendoor; de kaneelbroodjes zijn op deze manier echt flinke broodjes waar je al aardig zat van kunt worden. Voor een brunch kun je het croissantdeeg voordat je het oprolt in twee delen snijden. Hierdoor krijg je twee rolletjes, welke je elk in zessen snijdt. Zo krijg je twaalf mini kaneelbroodjes! 

- Leg de kaneelbroodjes op een bakplaat en bak ze in 10 minuten gaar. In de tussentijd maak je eenvoudig het glazuur door de melk met de poedersuiker te mengen. Is je glazuur nog wat dik? Voeg dan een klein beetje extra melk toe. 

Terwijl je kaneelbroodjes in de oven zitten en je glazuur klaar is kun je de keuken alvast opruimen en gauw je afwas wegwerken. Die is er nauwelijks, want je hebt zo weinig nodig om dit te maken!

De kaneelbroodjes zijn het lekkerste als ze nog warm zijn, dus laat ze een paar minuutjes afkoelen en serveer ze dan gelijk met een beetje glazuur. Ik vind ze onwijs lekker en zelfs mijn vriend vond ze fantastisch. Hij is normaal gesproken niet zo'n fan van zoetigheid, dus dat wil wat zeggen! Daarnaast zou je deze broodjes alleen al maken voor de heerlijke geur in je huis.

Ik ben mega benieuwd wat jullie er van vinden, mochten jullie ze ook gaan maken! Het is in ieder geval zeker de moeite waard en ook onwijs leuk voor een gezellig ontbijt/brunch.

'' Wat is jouw favoriete broodje/gebakje?

3 opmerkingen