Hoe ziet jouw ideale tafel eruit?

Hoe ziet jouw ideale tafel eruit? Gedekt en gevuld met de heerlijkste gerechten, uiteraard. Het liefste zelf gemaakt. En ook nog eens omringd door gasten die hier volop van zitten te genieten!

Je partner, vrienden, familie, (schoon)ouders, klanten, je manager: allemaal mensen die heel belangrijk voor je zijn. Met de een wil je gewoon een gezellige avond, op de ander wil je door middel van zo’n knus samenzijn een behoorlijke indruk maken. Maar dat moet je dan wel heel goed aanpakken! Voordat je ook maar begint met het organiseren van een diner, inventariseer je eerst wat iedereen wel en niet lust. Zo weet je al gauw of er speciale dieetwensen zijn en of je met bepaalde eters nog speciale rekening moet houden op het gebied van allergieën. Pas je hele menu erop aan of maak voor deze persoon een uitzondering. Dat hangt er helemaal vanaf wat wenselijk of praktisch is.

Hier komt natuurlijk nog meer bij kijken. Laten we eens kijken hoe je het fenomeen tafeldekken het beste aan kunt pakken.

De gangen
Meerdere gangen betekent diverse lagen. Dat wil zeggen dat je diverse borden en schalen op elkaar zet, die in volgorde van boven naar beneden gebruikt worden. Bestek pak je op van buiten naar binnen. Die opstelling heeft wellicht enige oefening nodig. Geen probleem. Leg de attributen voor één persoon zo neer dat je precies weet hoe je dat eindeloos kunt herhalen. Maar zorg ook dat je zeker weet dat er voor iedereen voldoende plek is. Anders is er sprake van een gebrek aan bewegingsruimte. Afhankelijk van het aantal gasten is er dus wellicht een tweede tafel nodig.

Het plaatje
Leg bovenop de bovenste schaal, bord of de kom een prachtig katoenen servet. Mocht je de keuze hebben, ga dan voor neutraal - oftewel wit - dan wel een kleur die perfect bij de rest van de setting past. Vouw deze keurig op en herhaal dit voor alle andere aanwezigen. Oprollen en door een stijlvolle houten of metalen ring steken mag natuurlijk ook. Je toont hiermee aan dat jij de presentatie van jouw schitterende tafel niet aan het toeval overlaat.

Een andere manier om dit te bewijzen is door het juiste servies te kiezen. Gelukkig zijn er een aantal kwaliteitsmerken op de markt waarmee je nooit de mist in kunt gaan, maar waarvan je wel de juiste serie moet kiezen per gelegenheid. Het Finse Iittala is hier een prachtvoorbeeld van. Kies uit schalen en borden met een neutrale opdruk of een sfeervol en inspirerend uitgebeeld sprookjesverhaal. Het ene is nogal druk en het andere juist kalmerend. Wat past het beste bij jouw sfeervol gedekte tafel en wat kan de goedkeuring van je gasten wegdragen?

De puntjes op de i
Neem niets, maar dan ook werkelijk niets voor lief. Want het is niet enkel je opstelling en kleurgebruik die voor een perfecte aankleding zorgen. Ook zoiets schijnbaar onbenulligs als de uitstraling van je bestek kan een doorn in een kritisch oog zijn. De ene set is te modern voor een bepaalde gelegenheid of setting, het andere weer te ouderwets. Met het bestek uit de koker van van Kempen en Begeer kun je je gewoonweg niet vergissen, want die heeft voor iedere gelegenheid wel iets in huis. Welke messen, vorken en lepels kies jij?


Dit artikel bevat betaalde promotie en is door een andere partij geschreven.
Lees hier mijn disclaimer.

Geen opmerkingen