DIY | Deurkrans van Kerstballen


De december maand is inmiddels in volle gang, wat betekent dat de Kerstboom waarschijnlijk bij bijna iedereen inmiddels staat. Zelf doe ik dat altijd het laatste weekend van november, om er extra lang van te genieten. Bij mij blijft het niet bij een kerstboom, maar decoreer ik het hele huis én ook een klein beetje buiten het huis. Daar hangen wij dan lampjes langs de ramen en hebben we een verlicht Kerstboompje naast de deur staan. Dit jaar wilde ik mijn krans voor op de deur vervangen voor een andere, en die besloot ik zelf te maken!Vorig jaar had ik echt een klassieke 'wreath' met groene takken en denne-appeltjes. Dit jaar wilde ik het net even anders doen en besloot ik voor een zelfgemaakte krans. Deze maakte ik met behulp van allerlei spulletjes die ik bij de Action scoorde. Ik laat je vandaag precies zien hoe je ook zo'n krans kunt maken!

Wat heb je nodig:
- Strokrans
- Kerstballen in verschillende maten
- Lijmpistool + Lijmpatronen
- Lint
- Eventueel extra versiering (sterretjes, blaadjes)

Ik kocht al deze materialen (op het lint na) bij de Action. Ik was in totaal ongeveer €17 kwijt, inclusief de kosten voor het lijmpistool met patronen. Mocht je nu een kringloop in de buurt hebben zitten; kijk eens of ze daar Kerstballen hebben! Vaak verkopen ze hier grote zakken met Kerstballen voor kleine prijsjes. Zo kun je hem voor een nog kleiner budget maken.Tijd om te beginnen! Ik maakte deze eerste krans alleen, maar nadat ik hem aan mijn moeder liet zien was zij zo enthousiast dat we er ook twee extra besloten te maken. We planden hiervoor een gezellig ochtendje in en maakten er twee voor beide oma's. Die waren er ook ontzettend blij mee en hebben hem inmiddels volop in gebruik.

Stap 1: Begin met het aanknopen van het lint. Maak een ruime lus om de krans en houd hierbij genoeg ruimte aan de bovenkant. Ik maakte hier een strik in om hem helemaal af te maken en brandde de uiteindes hiervan zodat deze niet gaan rafelen. De lengte van je lint is afhankelijk van hoe hoog je hem op de deur wilt hangen. 

Begin nu met het lijmen van de eerste laag ballen. Je begint met de buitenste rand en maakt hier gebruik van de grootste ballen die je hebt. Ik gebruikte hiervoor twee verschillende maten en ook twee verschillende kleuren (rood en goud). 

Verwijder de haakjes van de ballen en gooi deze weg. Je lijmt nu het tuutje wat aan de ballen zit (gebruik flink wat lijm) en drukt deze tegen de krans aan. Houdt het even vast tot de lijm een beetje gedroogd is en ga dan door met de volgende bal.

Stap 2: Stap twee is precies hetzelfde als stap 1, alleen werk je nu met de binnenste rand. Verwijder de haakjes, lijm de tuutjes en plak de ballen weer vast. Voor de binnenste rand gebruik je kleine balletjes.

Stap 3: Je begint nu langzaam met het opvullen van de krans. Ik werk nu opnieuw van buiten en plak nu een laag ballen tussen de krans en de buitenste rij ballen. Zorg ervoor dat het tuutje naar beneden zit, deze valt als het ware tussen de buitenste laag ballen en de krans. Hiervoor gebruik ik medium ballen.
Stap 4: Je krans begint steeds voller te raken! Je doet nu hetzelfde bij stap 3, alleen dan werk je vanaf de binnenste rand.  Hiervoor gebruik ik weer een combinatie van verschillende, kleine ballen.

Stap 5: Herhaal opnieuw deze stap, dit keer om de gaatjes op te vullen. Plak een balletje op de plekken waar jij nog gaatjes ziet. Werk hierbij lekker in de hoogte; zo krijgt je krans veel volume.

Stap 6: De laatste stap is natuurlijk de finishing touch. Deze stap is ook optioneel, maar wat mij betreft is dit juist de stap die de krans helemaal afmaakt! Plak her en der wat leuke sterretjes, blaadjes of andere glitterende decoratie op je krans. Ook deze glitterende decoratie kocht ik bij de Action, die liggen tussen de Kerstspullen.

Laat je krans nu liggend drogen (na een half uurtje zal alles goed droog zijn) en voila! Je krans is klaar om op te hangen. Mocht je het niet leuk vinden om op te hangen kun je hem natuurlijk ook neer leggen op tafel met een wandlicht erin. Dit hebben mijn beide oma's ook gedaan! Zelf heb ik hem lekker aan de deur van ons huis gehangen.

Het maken van de krans is relatief simpel, maar het kost wel eventjes tijd! Zelf vond ik het erg leuk om te doen, het is ook gelijk een gezellige bezigheid als je het samen met iemand doet. En zo af en toe is het ook erg goed om even lekker te ontspannen zonder dat je ergens echt bij hoeft na te denken!

'' Wanneer heb jij voor het laatst geknutseld? En wat heb je toen gemaakt?

5 opmerkingen

 1. Een prachtige krans heb je gemaakt en zeker heel leuk om te doen. Inmiddels is het bij ons nu ook echt kerst met alle decoraties.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend leuk gedaan zeg! Ik heb vorig jaar samen met mijn dochter een kerstkrans gemaakt. Maar dan van papier en met de vorm van haar handen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is hij enorm leuk geworden! Ik ben zelf helaas niet zo van het DIY-en. Ik ben wel altijd een beetje 'creatief' met zwarte spraypaint, dus ik heb laatst een gouden kast zwart gespraypaint haha;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel tof! Hoe groot is jou stokrans en de ballen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hier destijds een koker met ballen van de Action voor gebruikt (daar zitten allerlei verschillende maten in). Belangrijk is ook om verschillende maten te gebruiken, want daardoor kan je lege gaatjes opvullen. De strokrans die ik heb gebruikt is 30 cm. De krans wordt dan natuurlijk nog een stukje groter. :)

   Verwijderen