Eerste huis kopen: tips

 

Een huis kopen als starter kan tegenwoordig lastig zijn. Dat hebben wij ook gemerkt toen ik (inmiddels alweer twee jaar geleden) ons eerste huis kocht. Omdat ik starter én jong ben (ik was destijds net twintig) kostte dit de nodige moeite. Vandaag neem ik je mee terug naar die tijd en deel ik je de belangrijkste tips voor het kopen van je eerste huis.

Voor sommige mensen is het een voor de hand liggende keuze om op jonge leeftijd eerst te gaan huren. Een keuze die ik zelf liever niet wilde maken, simpelweg omdat ik het zonde vond om jaren huur te moeten betalen. Voor de huur die je betaalt krijg je (naast je inwoning) namelijk niets terug. In mijn ogen dus weggegooid geld. Soms is dit wellicht de enige optie, maar gelukkig hebben wij de luxe gehad dat we gelijk konden gaan kijken naar een koopwoning.

Voorbereiding eerste huis kopen
Voordat je begint met het zoeken naar een huis zou ik je aanraden om een gesprek aan te gaan bij de bank. Zeker wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen is het fijn als iemand je precies kan uitleggen wat er nu allemaal gaat gebeuren. Er staat je namelijk een hoop te wachten, maar uiteindelijk valt het allemaal best mee.

Naast dat deze persoon jou kan vertellen wat er gaat gebeuren kan deze persoon ook berekenen wat jij ongeveer kunt gaan krijgen qua hypotheek. Dit wordt gebaseerd op jouw inkomen, maar ook op het geld wat jij op dat moment hebt om zelf in te leggen.

Nadat ik wist wat ik ongeveer aan hypotheek kon gaan krijgen was het tijd om naar woningen te gaan kijken. Wij hebben in totaal bij drie woningen een bezichtiging gedaan, waarna mijn vader met het perfecte huis kwam aanzetten. Een kennis van ons wilde namelijk op den duur verhuizen, waardoor wij vrijwel gelijk mochten langskomen om te kijken.

Het duurde niet lang voordat ik overtuigd was dat dit hét huis ging worden. Dat is voor mij uitzonderlijk, want ik ben best lastig als het op dat soort dingen aankomt. Dit huis voelde gelijk goed én het kwam per toeval op ons pad. Het voelde echt alsof dit voorbestemd was, en een goed gevoel hebben bij een huis is wat mij betreft het allerbelangrijkste.

Omdat de mensen waar wij het huis van wilden gaan kopen zelf nog geen ander huis op het oog hadden stond hun huis nog niet officieel te koop. Dat was voor ons een voordeel, want doordat zij geen makelaar hoefden in te schakelen bespaarden wij weer extra kosten.

Daarnaast hadden wij ook het voordeel dat wij de enige geïnteresseerden waren. Niemand wist namelijk dat het huis te koop kwam te staan. Dat is ook een groot nadeel tegenwoordig; bij goedkopere woningen wordt er vaak flink boven de vraagprijs geboden. Dit omdat het aanbod hierin schaars is. Zo kan het maar zo zijn dat jouw perfecte huis aan je neus voorbij gaat, omdat iemand anders een hoger bod heeft gedaan.

Onafhankelijke hypotheekadviseur voor je eerste huis
Wij kwamen al snel tot een mooie prijs die binnen ons budget viel. We hoefden hierbij weinig te onderhandelen, wat natuurlijk alleen maar fijn is! Dit was het moment waarop wij een onafhankelijke hypotheekadviseur hebben ingeschakeld. Dit hoef je natuurlijk niet te doen, maar het is zó veel fijner. 

Dit was namelijk het moment waarop voor ons de chaos begon; het rondkrijgen van de hypotheek. Ondanks dat ik zelf een flink spaarboekje had (en dus maar een lage hypotheek nodig had) kostte het des te meer moeite om dit rond te krijgen. Daarbij speelden diverse factoren een rol, waaronder natuurlijk mijn jonge leeftijd en het hebben van een eigen bedrijf.

Onze onafhankelijke hypotheekadviseur heeft dit allemaal voor ons geregeld, en achteraf gaf hij ook aan dat het zeker één van de moeilijkste hypotheken was die hij rond had moeten krijgen. Op dat soort momenten is het heel fijn dat er iemand is met alle verstand van zaken, om dit voor jou te kunnen regelen.

Zo'n onafhankelijke hypotheekadviseur kost natuurlijk ook geld, al kun je het grootste gedeelte hier later weer van terug krijgen. Uiteindelijk denk ik dat het ons nog zo'n duizend euro heeft gekost, maar het heeft ons vooral héél veel moeite bespaard. Ik denk namelijk niet dat we het zelf hadden rond gekregen. 

Wat kost het kopen van een eerste huis?
Wat betreft de kosten van het kopen van je huis; dat is natuurlijk afhankelijk van de koopsom van je woning. Je kan nooit 100% van de woning kosten verhalen op je hypotheek; je hebt bij het kopen van een woning altijd eigen geld nodig. Hierbij moet je denken aan ongeveer zes procent van de koopsom.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om extra eigen geld in te leggen. Wij hebben zelf een extra bedrag ingelegd, waarmee we de hypotheek en de maandlasten extra hebben kunnen verlagen. Daardoor betalen wij elke maand een relatief laag bedrag aan hypotheek.

Wat kost het verbouwen van je huis?
Wanneer je de sleutel van je huis in ontvangst hebt genomen wil je natuurlijk gelijk aan de slag. Begrijpelijk, want je hebt er waarschijnlijk lang genoeg op moeten wachten! Het is toch een momentje waar je naar toeleeft, maar je bent er nog niet!

Wij hebben aan ons huis niet heel veel hoeven doen, al hebben we wel alle muren geverfd en nieuwe vloeren gelegd. Niet omdat het vorige niet meer goed was, maar simpelweg omdat het niet onze smaak was. Het duurste hiervan is het aanschaffen van een nieuwe vloer, maar in totaal heeft de vloer en verf ons nog geen duizend euro gekost (voor het gehele huis). 

Wat kost het inrichten van je eerste huis?
De inrichting van je huis kun je zo duur (of goedkoop) maken als je zelf wilt. De meest voor de hand liggende keuze is wat mij betreft de Ikea. Dit vind ik zelf overigens ook een heerlijke winkel, en de kwaliteit is echt niet zo slecht als sommige mensen je doen laten denken. Zo kozen wij zelf voor de woonkamer een duurdere serie van de Ikea (Stockholm) en de kwaliteit hiervan is mij alles meegevallen. 

Doordat wij het grootste gedeelte van onze meubelen bij Ikea haalden kwamen wij uit op een relatief lage prijs voor de inrichting. Deze meubelen heb ik afgestyled met een aantal duurdere meubelen én accessoires. Daarnaast heb ik ook flink ingeslagen bij de Intratuin, want zonder planten is je huis natuurlijk niet compleet! 

De bank was in ons geval de duurste aankoop en ik denk dat wij in totaal zo'n drieduizend euro kwijt zijn geweest voor de gehele inrichting. Dit vind ik zelf al erg meevallen, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het nóg goedkoper te doen. Struin bijvoorbeeld de kringlopen bij jou in de buurten af, of zoek eens op Marktplaats! Hier kun je vaak ook hele toffe dingen vinden, maar dan nog een stuk goedkoper.

Wanneer je alles naar smaak hebt ingericht, de verf van je muren is opgedroogd en je helemaal het gevoel hebt dat je jouw/jullie ideale thuis hebt gecreëerd is het tijd om in de woning te trekken. Dit kan je ook al tijdens de verbouwing doen, maar omdat wij geen haast hadden hebben wij de woning eerst gereed gemaakt. Dit is namelijk veel handiger, omdat je zo nog geen spullen in de weg hebt staan. Zo kun je kamer voor kamer afwerken en zit je straks niet met half afgewerkte vloeren of muren!

Mocht je het geld voor je eigen koopwoning nu niet voorhanden hebben, dan kun je ook altijd overwegen om een lening af te sluiten. Zorg er dan wel voor dat je je van tevoren goed inleest en laat je hierbij ook vooral goed adviseren. Je wilt niet onnodig te veel hypotheekrente betalen, en je wilt ook niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarnaast kun je kijken naar hypotheekrente aflossingsvrij. Zoals de naam al aangeeft, is een aflossingsvrije hypotheek een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd niet aflost. Je betaalt dus alleen hypotheekrente. Pas aan het einde van de looptijd (meestal na 30 jaar) betaal je in één keer de gehele hypotheeksom terug.

Voor ons was het best een stressvolle periode, zo'n eerste hypotheek afsluiten. Desondanks is je eerste huis kopen ook een bijzondere en waardevolle tijd, waaraan je ongetwijfeld ook heel veel plezier zult beleven. En uiteindelijk zijn we alweer twee jaar heel erg blij met onze eerste woning. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad, en ik wens je vooral heel veel succes en plezier als je ook op zoek bent (of gaat) naar jouw/jullie eerste woning. 

Dit artikel bevat betaalde promotie.
Lees hier mijn disclaimer. 

Geen opmerkingen