Roadtrip met auto of camper? Voor- en nadelen op een rij


Roadtrip met auto of camper?
Hoewel de vooruitzichten momenteel nog niet erg rooskleurig zijn, kunnen wij niet wachten om op vakantie te gaan. Afgelopen jaar deden wij namelijk een mooie aankoop, een camper! Onze plannen waren om deze zomervakantie naar Zweden te gaan, al denk ik dat we dat nog een jaartje moeten gaan uitstellen. Desondanks is het iets om naar uit te kijken en daarom zet ik vandaag de voor- en nadelen van een roadtrip met een auto of camper op een rijtje.

De bestemming van je roadtrip
Wanneer je van plan bent om een roadtrip met de auto of camper te maken is het handig om eerst te bedenken waar je naar toe wilt gaan. Is je bestemming vlakbij, of zit je straks een paar dagen achter het stuur om bij de bestemming terecht te komen? Wanneer je roadtrip slechts voor een dagje is zou het handig zijn om de auto mee te nemen. Een auto neemt namelijk weinig ruimte in op een parkeerplaats, waardoor je het voertuig eenvoudig kwijt kunt. 

Een auto verzekering afsluiten
Als je ervoor kiest om met de auto weg te gaan is een goede auto verzekering afsluiten natuurlijk belangrijk. De kans is groot dat je dat al hebt gedaan, maar als je net een nieuwe auto hebt aangeschaft (speciaal voor de roadtrip bijvoorbeeld!) is het belangrijk om hier even naar te kijken. 

Een autoverzekering vergelijken is daarbij altijd een goed idee. Zo kun je precies zien wat verschillende aanbieders voor jou kunnen betekenen. Je wilt namelijk niet te veel betalen, maar je wilt je ook niet te laag verzekeren. In onverwachte kosten heeft namelijk niemand zin, al hopen we natuurlijk dat je uiteindelijk geen beroep hoeft te doen op je auto verzekering. 

De kosten van een auto verzekering
Zo'n roadtrip met de auto is in principe lekker makkelijk, omdat je vaak al een auto (met bijbehorende verzekering) hebt. Deze kosten betaal jij dus al maandelijks en deze hoef je niet extra op te tellen bij je vakantiekilometers.

Wat betreft de kosten van zo'n autoverzekering; die zijn natuurlijk per persoon verschillend. Toen ik voor het eerst een auto kocht was ik daar altijd een beetje verbaasd over, het kan namelijk echt tientalen euro's verschillen als je het vergelijkt tussen twee personen. Zo kost een verzekering bijvoorbeeld meer als je in de stad woont, en ook betaal je meer als je jonger bent. Zelf betaal ik nu rond de vijftig euro in de maand, en daarbij zijn dan vier schadevrije jaren meegerekend. 

De kosten van een camperverzekering zijn iets hoger. Desondanks betaal je die hogere kosten niet het hele jaar. Je kunt je camper namelijk schorsen wanneer deze in de stalling staat. Hierdoor worden je maandelijkse kosten lager, tot je camper de weg weer opgaat. Ik betaal nu per maand zo'n €40.00 voor de camper.

Snacks tijdens roadtrip met de camper of auto
Als je dan zo'n dagje weg gaat met de auto zou ik wel zorgen dat je wat lekkers bij je hebt. Maak wat lekkere sandwiches, zorg voor wat lekkere snacks en neem een thermoskan met thee of koffie mee. Je hebt ongetwijfeld geen zin om de hele dag afhankelijk te zijn van wat voor eten je onderweg tegen komt. Dat kan overigens best leuk zijn, maar ik heb zelf liever iets bij mij waarvan ik zeker weet dat ik het lekker vind. Daarnaast kan ik nogal gammel worden als ik een tijdje niets eet, waardoor ik liever het zekere voor het onzekere neem.

Langer weg met de camper
Ga je echter ergens een nachtje slapen, of blijf je een paar dagen (of zelfs weken) weg? Ik vind de keuze voor een roadtrip met de camper dan fijner. Met een camper heb je namelijk alles bij je en hoef je in principe maar één ding te regelen; een camping of camperplaats.

Omdat wij de camper zelf willen gaan gebruiken voor de wat langere vakanties was de keuze voor ons snel gemaakt. Wij vinden het veel leuker om te kamperen dan om in een hotel te slapen. Als je onderweg een mooi plekje tegen komt kun je vrijwel overal gaan staan om van je uitzicht te genieten. Tijdens een pauze kun je zelf even een kopje koffie zetten of een lekkere lunch klaarmaken; dat is wat mij betreft echt genieten.

In principe is er geen goed of fout wanneer het aankomt op het maken van je keuze; het is puur persoonlijk. Ik zou zelf kijken naar je bestemming, je budget en waar jullie preferentie ligt. De voor- en nadelen (vanuit mijn oog) heb ik voor het gemak van beide nog even op een rijtje gezet.

Voordelen van een roadtrip met de auto:
- Comfortabel rijden
- De auto neemt weinig ruimte in en is eenvoudig te parkeren.

Nadelen van een roadtrip met de auto:
- Weinig ruimte om spullen mee te nemen.
- Je bent niet in bezit van een slaapplek.
- Je hebt minder luxe bij je dan met een camper.

Voordelen van een roadtrip met de camper:
- Comfortabel rijden.
- Je kunt eenvoudig een pauze inlassen en een kopje koffie drinken langs de weg.
- Je bent continu in bezit van je eigen toilet.
- Je hebt je eigen bed mee en kunt dus op elke camping/camperplaats overnachten. Een camping/camperplaats is tevens vaak goedkoper dan een hotel. 

Nadelen van een roadtrip met de camper:
- Duurder in aanschaf.
- Je dient een camper verzekering af te sluiten.
- Na de vakantie heb je een plek nodig om de camper te stallen.

Wat betreft het laatste nadeel hebben wij gelukkig zelf een ruimte waar wij de camper kosteloos kunnen neerzetten. Het is echter wel iets om rekening mee te houden als je dat niet hebt. Nu is een stalling over het algemeen niet erg duur en praten we dan over een paar tientjes op jaarbasis, maar al die kleine bedragen tikken natuurlijk ook aan!

Wanneer je besloten hebt met welk voertuig jij je roadtrip wilt gaan maken kan het leukste gedeelte beginnen; de planning! Je kunt op de bonnefooi gaan rijden, maar persoonlijk houd ik er wel van om het allemaal een beetje te plannen. Ik kwam nog een leuk artikel tegen met een aantal handige tips voor de voorbereidingen van je roadtrip, wie weet heb je daar ook iets aan!

Voor ons is het nu hopen dat we in de zomervakantie de camper kunnen pakken om naar Zweden te gaan, maar om heel eerlijk te zijn ben ik er -gezien de huidige maatregelen- een beetje bang voor. We gaan het de komende tijd allemaal zien!

'' Zou jij je roadtrip liever met een camper of auto maken?

3 opmerkingen

  1. We went on a road trip in summer 2019 in a 5 Series BMW from central Scotland, through France to north Spain to visit my friend! And with a 7 month old baby too! Was hard, but fun!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gaaf dat je zo'n gave trip op de planning hebt! Wij huurden een auto in Amerika voor onze roadtrip omdat dat toch makkelijker was voor alle steden waar we graag heen wilden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohhhh goals! Lijkt me zo gaaf om met een eigen camper op pad te gaan. Handig en overzichtelijk lijstje van dingen waar je aan moet denken!

    BeantwoordenVerwijderen