
Ik ben gek op koekjes. Zandkoekjes, chocolate chip cookies, short bread en noem het maar op. Koekjes heb ik altijd in huis, maar ik maak ze zo af en toe ook graag zelf. Vandaag deel ik daarom mijn favoriete recept voor het maken van heerlijke (en tevens hele simpele!) sugar cookies.
Wat heb je nodig:
Voor de koekjes:
Koekvormpje(s)
175 Gram fijne kristalsuiker
400 Gram bloem
1 Zakje vanillesuiker (8 gram).
200 Gram roomboter (ongezouten)
1 Ei
Voor het versieren:
Rolfondant
Witte chocolade
Eventueel een letterstempel
Het maken van de koekjes is heel erg simpel. Mix de kristalsuiker samen met de vanillesuiker en mix hier vervolgens de roomboter doorheen. Ik snijd deze altijd eerst aan kleine stukjes en verwarm hem een paar seconden in de magnetron zodat hij net wat zachter is. Voeg vervolgens het ei toe en zorg dat deze goed is opgenomen. Als laatste voeg je de bloem toe en kneed het geheel tot een stevig deeg. Dit kan met een deeghaak of met je handen.
Wikkel je deeg in cellofaan en leg het een uurtje in de koelkast. Langer mag natuurlijk ook, maar korter zeker niet! Nadat je je deeg uit de koelkast hebt gehaald kun je dit het makkelijkste weer op temperatuur brengen door met je handen voorzichtig te kneden terwijl het nog in het cellofaan zit. Hier zijn ongetwijfeld ook andere trucjes voor, maar zo doe ik het het liefste.
Voor de koekjes:
Koekvormpje(s)
175 Gram fijne kristalsuiker
400 Gram bloem
1 Zakje vanillesuiker (8 gram).
200 Gram roomboter (ongezouten)
1 Ei
Voor het versieren:
Rolfondant
Witte chocolade
Eventueel een letterstempel
Het maken van de koekjes is heel erg simpel. Mix de kristalsuiker samen met de vanillesuiker en mix hier vervolgens de roomboter doorheen. Ik snijd deze altijd eerst aan kleine stukjes en verwarm hem een paar seconden in de magnetron zodat hij net wat zachter is. Voeg vervolgens het ei toe en zorg dat deze goed is opgenomen. Als laatste voeg je de bloem toe en kneed het geheel tot een stevig deeg. Dit kan met een deeghaak of met je handen.
Wikkel je deeg in cellofaan en leg het een uurtje in de koelkast. Langer mag natuurlijk ook, maar korter zeker niet! Nadat je je deeg uit de koelkast hebt gehaald kun je dit het makkelijkste weer op temperatuur brengen door met je handen voorzichtig te kneden terwijl het nog in het cellofaan zit. Hier zijn ongetwijfeld ook andere trucjes voor, maar zo doe ik het het liefste.
Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden. Verspreid een beetje bloem over het keukenblad en rol je deeg uit tot een dunne plak. Maak je koekjes ongeveer een halve centimeter dik. Steek de vormpjes uit met een koekvormpje en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak je koekjes voor ongeveer 12 minuten in het midden van de oven. Laat ze nadat ze in de oven hebben gezeten eventjes een paar minuten afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
Nadat ze volledig zijn afgekoeld op het rooster kun je ze gaan versieren! Dat kan met royal icing, door ze in de chocolade te dippen óf met fondant. Dat heb ik deze keer voor het eerst gedaan.
Het werkt ontzettend simpel. Rol je fondant uit op een schoon keukenblad. Dit doe je met een gladde deegroller of fondantstok. Wanneer je dit met je gewone, houten deegroller doet krijg je namelijk een minder glad resultaat.
Maak het fondant lekker dun en steek vervolgens met hetzelfde koekvormpje vormpjes uit het fondant. Als je het leuk vindt (en je een letterstempel hebt) kun je hier nog een woord of zelfs een hele tekst op stempelen. Ik maakte dit keer heel eenvoudig het woordje 'Love', maar voor een verjaardag kan je bijvoorbeeld een hele tekst maken. Té leuk en lekker persoonlijk.
Maak het fondant lekker dun en steek vervolgens met hetzelfde koekvormpje vormpjes uit het fondant. Als je het leuk vindt (en je een letterstempel hebt) kun je hier nog een woord of zelfs een hele tekst op stempelen. Ik maakte dit keer heel eenvoudig het woordje 'Love', maar voor een verjaardag kan je bijvoorbeeld een hele tekst maken. Té leuk en lekker persoonlijk.
Wanneer je de fondant vormpjes klaar hebt smelt je een klein beetje van de witte chocolade. Ik doe dit zelf gewoon in de magnetron, aangezien je echt maar twee à drie blokjes chocolade hebt. De chocolade dient als een lijm tussen de koekjes en het fondant.
Gebruik een bakkwast om de bovenkant van de koekjes in te smeren met de witte chocolade. Leg hier vervolgens het plakje fondant op, druk hem zachtjes aan én voila; je koekjes zijn klaar! De witte chocolade is na ongeveer een minuutje al droog en dan zijn je koekjes klaar om op te eten.
Ik vind het onwijs leuk om te variëren met mijn koekjes en ben heel benieuwd of jullie daar net zo dol op zijn als ik. Of ben je helemaal niet van het bakken en haal je liever een pak koekjes in de winkel? Dat kan ook natuurlijk!
'' Wat zijn jouw favoriete koekjes?
Wat een leuk en lekker recept!
BeantwoordenVerwijderenZe zien er prachtig uit. Ik zou zo denken dat je ze bij een banketbakker hebt gehaald. Knap ook hoe je het fondant hebt gemaakt. Ik denk dat het mij zo strak niet zou lukken.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel! Je zult je echt verbazen hoe simpel het is. Dit is ook de eerste keer dat ik ze maakte met fondant. :)
VerwijderenWat leuk is dit zeg! Ook een super idee voor valentijnsdag!
BeantwoordenVerwijderenWat schattig! Dit ga ik binnenkort eens proberen te maken met mijn dochter :)
BeantwoordenVerwijderen