Waarom nekklachten zo vervelend zijn, en wat kan je er aan doen?


Pijn is nooit een feestje. In welke vorm dan ook. Hoofdpijn, buikpijn, spierpijn of nekpijn. Ik denk  ook niet dat je ze met elkaar kunt vergelijken, want elke pijn is op zijn eigen manier vervelend. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel manieren om langdurige pijnklachten mee te kunnen verhelpen. Zo heb ik zelf helaas al jaren heftige nekklachten. Door deze klachten worden mijn doen en laten erg belemmerd. Gelukkig zijn er methodes om de pijn wat dragelijker te maken, of om er zelfs helemaal vanaf te komen. Lees je mee?

De oorzaak
Bij het behandelen van klachten is het belangrijk om te weten waar de klacht vandaan komt. Dit is niet altijd precies vast te stellen, maar in sommige gevallen wel. Bij mijn nekklachten is helaas geen precieze oorzaak, maar er zijn verschillende factoren die er mee te maken hebben.

Het begon bij een moeizame bevalling. Op mijn geboortepapieren staat dat ik half verlamd ben (aan de linkerkant, de kant waar ik ook meestal nekpijn heb). Gelukkig bleek dat dit later niet het geval was, maar het is naar waarschijnlijkheid wel één van de redenen waarom ik altijd last heb van deze kant.

Alsof dat nog niet vervelend genoeg was heb ik tijdens één van de gymlessen op school een flinke klapper gemaakt. Wij moesten destijds een handstand met overslag doen, waarbij twee andere leerlingen je moesten opvangen. Bij mij ging dat niet goed, waardoor ik met mijn nek ben dubbelgeklapt. Dat was eigenlijk het moment waarop mijn nekklachten echt goed begonnen door te schemeren.

Controles
Toen mijn nekpijn steeds erger werd merkten mijn ouders en ik dat er toch iets mis zat. Ik ben toen eerst door de dokter doorgestuurd naar een fysiotherapeut. Die kon helaas weinig voor mij betekenen, waarna ik door ben gegaan naar het ziekenhuis. Hier hebben ze inmiddels héél veel onderzoeken gedaan, een MRI gemaakt en ben ik zelfs een hele dag naar Nijmegen geweest. Daar ben ik toen door een vijftal artsen onderzocht, maar een echte conclusie is er niet gekomen.

Behandeling
Uiteindelijk ben ik na die onderzoeken niet echt verder gekomen. Ik kan niet uitleggen hoe vervelend het is als je klachten niet zichtbaar zijn en je niet kunt uitleggen in hoeverre je dit belemmert. Nekpijn klinkt namelijk heel simpel. Ik bedoel maar; we hebben allemaal wel eens nekpijn. Als je elke dag het gevoel hebt dat er gewichten aan je nek hangen die je nek letterlijk naar beneden trekken, dan begint dat op den duur heel vervelend te worden.

Sinds een jaartje loop ik bij een chiropractor, en dat is tot nu toe het enige waardoor ik een beetje verlichting heb gekregen. De ene maand gaat het beter dan de andere, maar elke vooruitgang is er één.

Mijn chiropractor gaf aan dat hij verwachtte dat het mijn nekklachten door een nekhernia of whiplash komen. Ik ben daarna zelf nog eens op het internet gaan kijken en kon mij redelijk in die klachten vinden. 

Een nekhernia
Wat is een nekhernia precies? Een nekhernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt. Deze veroorzaakt pijn omdat de zenuwen hierdoor bekneld raken. De tussenwervelschijf is een kraakbeenring die een zachte kern bevat. Als de buitenste laag van de tussenwervelschijf beschadigd is, dan komt de kern naar buiten en drukt tegen de zenuwen.

Symptomen van een nekhernia (je kunt er één of meerdere hebben, dit verschilt natuurlijk per persoon):
- Onbehagen, schietende pijn of een brandend gevoel die in de arm uitstraalt
- Nekpijn bij het draaien van het hoofd of het buigen van de nek
- Pijn op of bij een schouderblad
- Zwakte in de arm of hand
- Tintelingen in de arm
- Beperkte bewegingsmogelijkheden

- Moeite om de armen of handen te gebruiken

De punten die bij mijn nekklachten aansluiten heb ik dikgedrukt, om je een beter beeld te geven in wat ik precies voel. Gelukkig zijn niet alle dagen even erg en heb ik ook echt wel goede dagen, maar de realiteit is tevens dat ik helaas ook veel slechte dagen heb.

Hernia Operatie
Wanneer er daadwerkelijk een nek hernia wordt vastgesteld kun je er voor kiezen om je hier aan te laten opereren. Een hernia operatie. Dit is niet altijd nodig en er wordt natuurlijk naar gekeken door een specialist. Soms verdwijnen hernia klachten namelijk na een paar maanden, maar dat is niet altijd het geval.

Als de klachten langere tijd bestaan, dan kan er worden besloten tot een herniaoperatie om de uitstulping te verwijderen. Zo'n operatie kan vaak op korte termijn plaatsvinden. Na zo'n operatie kunnen de meeste mensen na 1 á 2 dagen weer naar huis. Het herstel is natuurlijk verschillend; bij de een duurt dit zes weken, bij de andere zelfs zes maanden.

Pijn verlichten
Natuurlijk duid niet elke vorm van nekpijn op een nek hernia. Daardoor zijn er een heleboel tips die wellicht werken als je af en toe last hebt van nekklachten. Ik heb een aantal tips die bij mij in ieder geval helpen om de pijn een beetje te verzachten.

Sjaal dragen: het dragen van een sjaal om je nek zorgt er voor dat je nekspieren worden verwarmd. Door ze te verwarmen zijn de spieren wat soepeler en minder gespannen. Als je spieren minder gespannen zijn zullen deze een stuk lekkerder aanvoelen dan wanneer ze helemaal strak staan.

Massage: het masseren van de spieren kan ook zorgen voor een beetje verlichting. Zorg hiervoor wel dat je iemand je laat masseren die daar ook verstand van heeft; je wilt ten slotte niet dat je klachten juist verergeren. Ik heb hier zelf onlangs een speciaal nekmassage apparaat voor aangeschaft. Deze straalt tevens warmte uit, waardoor je spieren zich wat meer ontspannen.

Rechte houding: dit spreekt natuurlijk voor zich, maar een goede houding doet écht heel veel. Als ik veel klachten heb zorg ik dat ik mijn houding zo goed mogelijk aanpas. Probeer je hoofd niet te veel te buigen, bijvoorbeeld. Zorg er ook voor dat je 's avonds niet languit in de bank in allerlei vreemde posities gaat liggen. Hoewel het op dat moment geen pijn hoeft te doen wil dat niet zeggen dat dat later niet het geval is. 

Nek brace: hoewel dit misschien niet de leukste tip is, is het wel een goede. Met een nek brace houd je je nek in een goede positie en kunnen je nekklachten verminderen. Het is misschien niet zo fashionable, maar als het je klachten kan verlichten; who cares. 

Hoewel pijn nooit een pretje is, hoop ik dat ik je een beetje kan helpen met mijn tips én je wellicht wat heb kunnen bijbrengen over nekhernia's.

Dit artikel bevat betaalde promotie.
Lees hier mijn disclaimer.

1 opmerking

  1. Heel vervelend als je nekklachten hebt. Ik heb er soms ook last van en ben mij nu meer bewust van mijn houding.

    BeantwoordenVerwijderen