Een webshop beginnen klinkt eenvoudig, maar dat is het absoluut niet. Die webshop maken is misschien nog niet zo ingewikkeld, maar het laten binnen stromen van de bestellingen, het juist afhandelen van je klanten én vooral je klanten laten terugkeren... daar komt een stuk meer bij kijken dan je zou denken. Zoals je wellicht weet heb ik samen met mijn moeder een winkel én webshop. Voor ons is dit een full time baan en daarom leek het mij leuk om een aantal van mijn tips met je te delen.
Ik weet dat het ondernemerschap voor veel mensen een droom is. Het is namelijk ontzettend leuk en vooral héél fijn om je creativiteit in iets te kunnen stoppen wat helemaal van jou is. Hoe begin je met zo'n webshop? Ik help je graag een handje op weg.
Plan maken
Het eerste wat je moet gaan doen is het opstellen van een plan. Je hoeft echt niet een heel ondernemersplan te schrijven, maar stel je zelf een aantal belangrijke vragen.
- Wat wil ik gaan verkopen?
- Wat is mijn doelgroep?
- Is er markt voor het geen wat ik wil gaan verkopen?
- Heb ik zelf affiniteit met het product? (Je wilt geen producten van slechte kwaliteit verkopen, dus zorg er voor dat je van te voren weet wat je verkoopt. Het helpt goed als je dit product zelf ook leuk vind).
- Hoe ga ik de producten bij mijn klant krijgen?
Dit soort vragen zorgen ervoor dat je een beetje duidelijkheid krijgt in wat je wilt. Kies je branche, zoek producten die hierbij passen en zoek leveranciers die jou hierin kunnen voorzien. Het klinkt vaak aantrekkelijk om allerlei verschillende dingen te gaan verkopen, maar doorgaans werkt het het beste als je op één ding focust. Je hebt natuurlijk bijproducten, maar zorg dat die bijproducten wel bij je hoofdproduct passen.
Bedrijfsnaam kiezen + KVK inschrijving
Je hebt gekozen wat je wilt gaan verkopen. Tijd om daar een mooie bedrijfsnaam aan te koppelen. Zorg voor een mooie naam die goed uit te spreken is en vooral makkelijk blijft hangen. Hoe ingewikkelder de naam, hoe sneller mensen hem zullen vergeten. Zorg er tevens voor dat je naam matcht met het geen wat je verkoopt. Zo zullen mensen sneller op je webshop terecht komen.
Bij het verzinnen van de naam komt ook de Kamer van Koophandel om de hoek kijken. Een webshop betekent dat je straks ook je belastingaangifte moet gaat doen. De eerste stap is hiervoor het inschrijven bij de KVK. Hiermee maak je jouw bedrijf officieel.
Producten en verpakkingsmateriaal inkopen
Nu je een KVK nummer hebt kun je bij groothandels gaan inkopen. Als het goed is heb je onderzoek gedaan naar het product en weet je bij welke groothandels je dit kunt inkopen. Natuurlijk kun je ook eigen gemaakte producten gaan verkopen; in dat geval is het handig om te gaan kijken naar groothandels om de materialen goedkoper in te kunnen kopen.
Bij het inkopen van je producten is het ook handig om te kijken waar de groothandels zitten. Soms heb je groothandels in de buurt waar je gewoon naartoe kunt rijden. Zo kun je de producten in het echt zien en ze rechtstreeks meenemen. Dat geeft toch een heel ander beeld dan wanneer je iets online ziet. Zorg er wel voor dat je genoeg ruimte in de auto hebt én dat je de producten veilig mee kunt nemen. Bij grote, zware artikelen zijn spanbanden ideaal om bij je te hebben. Hiermee kun je alles goed vastzetten.
Vergeet niet om ook verpakkingsmateriaal in te kopen. Je producten wil je kunnen versturen naar je potentiële klanten. Denk hierbij aan doosjes, plakband, opvulmateriaal, leuke vloeipapiertjes, bedank kaartjes et cetera. Zorg ervoor dat je producten als een feestje bij je klant binnen komen.
Als je groot inkoopt komt dit vaak op pallets bij je geleverd. Op zo'n pallet kunnen heel veel spullen staan die je allemaal een plekje moet geven. Onderschat dit niet en zorg voor genoeg opslagruimte én ruimte waar je dit allemaal kunt verwerken.
Website bouwen en inrichten
Zelf vind ik het bouwen van een webshop één van de minst leuke dingen, maar ik weet dat veel mensen dit juist heel erg leuk vinden. Je kunt je webshop laten bouwen, maar je kunt dit ook zelf doen. Zeker in het begin is het handig om dit zelf te doen; het laten bouwen van een webshop is over het algemeen best prijzig.
Bij het bouwen van je webshop komt ook je logo aan bod. Deze kun je zelf maken óf laten maken, afhankelijk van je fotoshop skills. Zorg er bij dit logo voor dat hij goed aansluit bij je producten én dat hij herkenbaar is.
Nadat je webshop gereed is kun je deze gaan inrichten. Zet de producten met duidelijke foto's en duidelijke omschrijvingen op je website. Zorg tevens dat je de voorraad goed in je webshop zet; zo voorkom je dat je iets verkoopt wat eigenlijk al is uitverkocht.
Klanten trekken
Dan is het nu eindelijk tijd om live te gaan met je webshop. Het leukste gedeelte, maar het is ook heel spannend. Het is namelijk in 9 van de 10 gevallen niet zo dat je gelijk tien orders per dag krijgt. Wees vooral in het begin blij met elke order die je krijgt. Het duurt vaak even voordat mensen jouw webshop weten te vinden. Er zijn namelijk al zó veel webshops.
Reclame maken kun je via verschillende platforms doen. Denk aan Marktplaats, Facebook, Instagram, TikTok, Youtube etcetera. Social Media is tegenwoordig de makkelijkste manier om reclame te maken en jouw merk/webshop onder de aandacht te krijgen. Het kost echter tijd, geld en vooral heel veel geduld.
Wees zeker in het begin niet bang om wat extra uurtjes in je webshop te storten. Dat betaalt zich later zeker terug. Wees ook niet te bang om producten in te kopen. Met een ruim assortiment zorg je er voor dat mensen sneller iets bestellen. Klanten hebben over het algemeen een hekel aan verzendkosten en zullen dus niet snel verzendkosten betalen voor 1 artikel. Heb jij meerdere artikelen die interessant zijn voor je klant, dan is de kans dat zij iets bestellen groter. Als ik zelf ergens iets bestel koop ik doorgaans ook altijd meerdere items tegelijk. Anders zijn de verzendkosten soms hoger dan het product.
Mijn beste tip voor het behouden van je klanten is het rouleren van je producten. Zorg ervoor dat je regelmatig weer iets nieuws in je shop hebt. Als je niets nieuws krijgt blijf je op een gegeven moment elke keer hetzelfde promoten op je Sociale Media. Een nieuw artikel wekt nieuwsgierigheid en trekt mensen sneller weer naar je shop.
Mijn allerlaatste tips
- Strooi niet teveel met acties. Het is zo af en toe een leuk lokkertje naar je site, maar je wilt niet dat mensen alleen maar bij je bestellen als je korting hebt. Dan gaan ze op een gegeven moment wel wachten tot er weer een actie komt en maak je uiteindelijk veel te weinig winst.
- Communiceer altijd vriendelijk met je klanten.
- Los klachten altijd netjes op. Ook jij kan fouten maken en dat is niet erg, zolang je ze maar oplost. Het zou jammer zijn als je klant niet terug komt.
Wel, ik hoop dat ik je een beetje op weg kan helpen met deze tips. Het starten van een webshop is ontzettend leuk en ik ben dan ook heel erg nieuwsgierig of jullie ook een webshop hebben of misschien gehad hebben. Ik kan er in ieder geval heel erg van genieten en ben heel blij en dankbaar dat ik mijn creativiteit elke dag weer in ons eigen bedrijf kwijt kan.