Boek Review | Gallant - V.E. Schwab


Hoewel ik nog nooit af heb geweken naar het genre 'Fantasy' kon ik de verleiding niet weerstaan toen ik zag hoe prachtig het nieuwste boek van V.E. Schwab is. Haar nieuwste boek 'Gallant' verscheen als Limited Edition in een prachtige hardcover editie mét sprayed edges. Ik deel vandaag het prachtige boek met jullie, maar natuurlijk ook hoe hij mij is bevallen!

Gallant is tijdelijk uitgebracht als een Limited Edition. Normaal zit er dus ook nog een LE sticker op de voorkant, maar omdat ik een hekel heb aan stickers op mijn boek heb ik die er zelf al afgepulkt. Deze Limited Edition is tijdelijk beschikbaar als eerste druk, dus op is op. Ik heb geen idee hoe de druk hierna er uit zal gaan zien, maar ik betwijfel of het mooier kan worden als wat het nu is.

Gallant is namelijk een prachtig boek om te zien. Van de voorkant tot de illustraties ín het boek -die ik nog lekker even niet met je deel, want dat plezier kun je zelf beleven als je het boek leest-. Daarnaast is ook het échte boek (onder de dustjacket) een pareltje. Tijd om in het boek zelf te duiken!

Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

Omdat ik nooit Fantasy lees wist ik niet goed wat ik precies moest verwachten. Het boek begint in het weeshuis waar Olivia op is gegroeid nadat haar moeder haar heeft achtergelaten als wees. Hier spendeert Olivia een aantal hoofdstukken en op deze manier kom je een klein beetje te weten over haar treurige jeugd. Bijzonder aan Olivia is dat zij niet kan praten en -onder andere- daardoor moeite heeft om zich te mengen met de andere meisjes van het weeshuis.

Al snel ontvangt Olivia een brief en vertrekt zij met haar chauffeur naar de enige plek waarvoor haar moeder haar heeft gewaarschuwd; Gallant. In en rondom Gallant gebeuren dingen die niet zouden horen te gebeuren en er is één plek waar Olivia absoluut niet mag komen; achter de poort.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje moeite had om door dit boek heen te komen. Doorgaans lees ik heel snel en raas ik door een boek heen, maar Gallant koste mij wat meer moeite. Dat komt grotendeels doordat er weinig gebeurd in het boek. Het grootste gedeelte van Gallant gaat om de beschrijving van de twee werelden die zich voor en achter de poort afspelen. Het is absoluut goed omschreven door V.E. Schwab en zorgt er ook absoluut voor dat je bijna zelf het gevoel hebt door de gangen van Gallant te struinen.

Desondanks zit er hierdoor weinig vaart in het boek en gebeurt er de eerste 200 pagina's weinig. In de laatste 100 pagina's komt er iets meer actie in het boek en beginnen de vreemde gebeurtenissen rondom Gallant wat meer op zijn plek te vallen. Ook komt Olivia langzaam steeds beter op haar plek in Gallant.

Hoewel iedereen razend enthousiast lijkt te zijn over dit boek heb ik er gemengde gevoelens over. Het is een prachtig boek om te zien en in principe zou je hem alleen daarvoor al in je boekenkast willen hebben. Of ik er van genoten heb? Ja en nee. Het was zeker een prima boek en het is niet zo dat ik hem echt met tegenzin heb gelezen, maar ik had er denk ik gewoon net iets meer van verwacht. Ik denk dat er nog veel meer potentie in Gallant zit. Misschien ben ik gewoon te veel spanning van thrillers gewend. ;) 

'' Heb jij al eens iets van V.E. Schwab gelezen?

Geen opmerkingen