Boek Recensie | Winternacht - Linda Jansma, Marja West en Saskia M.N. Oudshoorn


Kerst en thrillers zijn twee van mijn favoriete dingen. Combineer je die twee op een goede manier, dan heb je goud in handen! Ik mocht onlangs het boek 'Winternacht' van Linda Jansma, Marja West en Saskia M.N. Oudshoorn ontvangen. Dit boek heb ik inmiddels uit en ik deel vandaag mijn recensie met jullie.

Als het om korte verhalen gaat ben ik altijd een beetje terughoudend. Korte verhalen kunnen ontzettend goed zijn, maar helaas heb ik in het verleden ook heel wat korte verhalen gelezen die ik gewoon níet goed vond. Juist omdat ze te kort waren en daardoor een deficiëntie aan details. 

Desondanks was ik meer dan nieuwsgierig naar Winternacht. Als het namelijk goed geschreven is kan ik ontzettend genieten van korte verhalen. Zo'n kort verhaal lees je namelijk in een middagje of een avondje. Zo'n boek is dus ook het perfecte cadeau voor iemand die niet zo heel erg fan is van lezen, maar er wel af en toe een boek bij wilt pakken. 

In de kleine, knusse hal stond een kleurig versierde kerstboom; honderden minuscule lampjes schitterden tussen de ballen en slingers door. Langs de trap naar boven was een guirlande bevestigd, opgesierd met rode strikken en groen met rood geblokte linten.

Hij keek de gezellige hal rond, naar de gasten die in- en uitliepen, het personeel dat de drukte bijna niet aankon. Een van de aanwezigen hier zou het pension niet levend verlaten. Sterker nog: die zou kerstavond niet eens halen. En alleen hij wist wie dat was.

Dit boek is opgedeeld in drie verschillende verhalen. Het eerste verhaal is Winternacht, geschreven door Linda Jansma. Auke en Tamar hebben een week voor Kerst een verblijf geboekt in een Duits pension. Dit pension ligt te midden van een prachtige natuur, midden in de bossen van Beieren waar vlak voor de Kerst een schaatswedstrijd georganiseerd zal worden. Alles straalt een en al gezelligheid uit, maar wat niemand verneemt is dat één van de gasten een duister plan heeft.

Het verhaal van Linda Jansma is vlot geschreven en lees je daardoor in een mum van tijd uit. Het korte verhaal verteld razendsnel vanuit meerdere personages, die zich elk op hun eigen manier verdacht maken. Omdat er een heel stel personages aan bod komen in een heel kort tijdsbestek krijg je niet echt een idee wie de dader nu precies is, tot ongeveer het eind van het verhaal. Als er iets minder personages waren geweest had dit net wat verder uitgediept kunnen worden, maar het blijft moeilijk om een kort verhaal te schrijven. Desondanks wist Linda mij te verrassen met dit verhaal en heb ik er zeker van genoten.

Het tweede verhaal heeft de titel Kerststuk en is geschreven door Saskia M.N. Oudshoorn. In dit verhaal staat Manon centraal. Zij is een avondje uit met vriendinnen en valt dan als een blok voor Gert. Het tweetal gaat kort hierna daten en worden al snel een stel. Ik wil niet te veel spoileren, maar in een kort tijdsbestek gebeurt er van alles en besluit Manon dat het toch niet zo veilig is bij Gert. Ze neemt een dapper besluit, maar dat heeft gevolgen!

Dit verhaal valt meer onder het kopje psychologische thriller en sluit daardoor iets minder aan bij mijn persoonlijke voorkeur. Wel vond ik het mooi om te lezen hoe de hoofdpersoon steeds sterker in haar schoenen lijkt te staan, ondanks alles wat ze heeft meegemaakt. Ondanks dat het verhaal zo kort is zit er heel veel emotie in en denk ik dat je hier -als je snel emotioneel bent- best een traantje bij weg zou kunnen pinken.

Last but not least hebben we nog een derde verhaal; Onfortuinlijk Koekje. Dit verhaal is geschreven door Marja West.

In Onfortuinlijk Koekje gaan Bart en Alice tijdens de Kerst met vrienden uit eten. Dit doen ze standaard ieder jaar op tweede kerstdag. Als afsluiting van het diner, dit jaar in een Chinees restaurant, krijgen ze allemaal een fortuinkoekje. Alice haar koekje bevat een bijzondere en vooral angstaanjagende boodschap, een kreet om hulp. Alice besluit op onderzoek uit te gaan, al beseft ze niet dat het gevaar om de hoek is.

Hoewel ik de hoofdpersoon in dit verhaal heel erg naïef vond, heb ik ook van dit verhaal genoten. Marja West heeft een spannend, kort verhaal geschreven en je houdt gedurende dit verhaal echt je hart vast. Door de naïviteit van de hoofdpersoon ben je namelijk erg bang dat het toch niet zo goed zal aflopen.

Ben je gek op Kerst, Thrillers en korte verhalen? Say no more, dit is het perfecte boek voor jou! Het boek kostmaar een tientje, dus het is het perfecte cadeau als je nog last minute op zoek bent naar een cadeautje voor de feestdagen.

Dit artikel bevat een recensie exemplaar.
Lees hier mijn disclaimer.

Geen opmerkingen